일 대학병원 영양집중지원팀 서비스 실태 및 효과분석

Other Titles
Analysis of Effects and Actual Conditions of Nutritional Services by a Nutritional Support Team in a University Hospital
Authors
전보현
Issue Date
2012-06
Awarded Date
2012
Abstract
The purpose of this study was to analyze effects and actual conditions of nutritional services provided by a nutritional support team in a university hospital using electronic medical records. This study was a secondary research study and research subjects were a total of 238 out of 769 inpatients who had initial nutritional risk screening at C university hospital in G city from March 1st 2011 to March 31st, 2012. Among 238 subjects, 65 had nutritional support, while 173 did not. Data were analysed with descriptive statistics, chi-square test, and t-test using SPSS program version 18.0. The results of the study were as follows: 1. 8.5% of the patients who had initial nutritional risk screening received nutritional services by the nutritional support team. 2. There was no significant difference between a group who had nutritional services by the nutritional support team and a group who did not have them in terms of general characteristics, medical characteristics, initial nutrition risk test results, and nutritional state. 3. There were significant differences between a group who had nutritional services by the nutritional support team and a group who did not have them in terms of NPO duration, ventilator periods, nosocomial infection rate, ratio of nutritional demand versus nutritional supply in non-NPO state, and albumin, hemoglobin, and total lymphocyte levels during the hospitalized period. The results of this study showed the importance and effects of nutritional services by nutritional support team, thus it is necessary to provide healthcare providers an education about importance and effects of nutritional services by a nutritional support team.
본 연구는 전산의무기록지 분석을 통하여 일 대학병원 영양집중지원팀 서비스 실태 및 효과를 분석하기 위한 이차자료 분석연구이다. 연구대상은 G시 소재 C대학병원에 2011년 3월 1일부터 2012년 3월 31일까지 입원한 16세 이상이며 재원기간이 3일 이상으로 초기 영양위험 선별검사 대상자 769명 중 영양집중지원팀 서비스 받은 군 65명과 영양집중지원팀 서비스를 받지 않은 군 173명, 총 238명을 대상으로 분석하였다. 연구도구는 G시 소재 C대학병원에 입원한 환자의 전산의무기록을 이용하여 의무기록 분석을 하였다. 수집된 자료는 SPSS WIN 18.0 프로그램을 이용하여 실수와 백분율, 평균과 표준편차, chi-square test와 t-test로 분석하였다. 본 연구의 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 초기 영양위험 선별검사를 받은 대상자 중 8.5%의 환자가 영양집중지원팀 서비스를 받았다. 2. 영양집중지원팀 서비스를 받은 군과 영양집중지원팀 서비스를 받지 않은 군 사이 일반적 특성 및 질병 특성, 초기 영양위험 선별검사, 영양상태 결과에서 유의한 차이가 나타나지 않아 두 집단은 동질한 것으로 나타났다. 3. 영양집중지원팀의 서비스 효과분석 결과, 영양집중지원팀 서비스를 받은 군과 영양집중지원팀 서비스를 받지 않은 군 사이 금식기간, 인공호흡기 사용기간, 병원 감염률, 영양요구량 대비 공급량 비율(Non-NPO 상태), 입원 중 알부민, 총 임파구수, 헤모글로빈에서 유의한 차이가 나타나 영양집중지원팀의 서비스에 유의한 효과가 나타났다. 이상의 연구결과를 통해 본 연구에서는 영양집중지원팀에 의한 전문화되고 집중화된 영양지원서비스가 중요하다는 것을 알 수 있었으며, 따라서 의료진에게 영양집중지원팀에 의한 서비스 제공의 중요성과 효과에 대한 적절한 홍보와 교육을 실시하여 많은 영양불량 고위험 환자가 영양집중지원팀에 의한 체계화된 서비스를 제공받도록 해야 할 것이다.
URI
http://kumel.medlib.dsmc.or.kr/handle/2015.oak/10997
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3. Thesis (학위논문) > 2. College of Nursing (간호대학) > 석사
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http://dcollection.kmu.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000019156
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