고혈압 환자에서 혈장 내 Long-Chain Fatty Acid 성분 분석

Other Titles
Analysis of Plasma Long-Chain Fatty Acids in Hypertensive Patients
Authors
김종선
Issue Date
2010-12
Awarded Date
2011
Abstract
다가불포화지방산(polyunsaturated fatty acid, PUFA) 섭취가 심혈관계 질환의 이환율 및 사망률을 감소시킨다는 보고들이 있으며 특히 ω-3 PUFA계 지방산은 고혈압 뿐 만 아니라 고지혈증, 부정맥, 동맥경화증, 고혈압 등 여러 면에서 심혈관계 질환의 예방 및 치료에 도움이 된다는 연구가 이루어져 있다. 이 연구는 정상인 28명(대조군)과 고혈압 환자 24명을 대상으로 혈장 내 long-chain fatty acid(C12-C24)를 분석하고, 총콜레스테롤, 중성지방, 저밀도지단백 및 고밀도지단백을 측정하였으며, 혈장 내 비타민 A, 비타민 E 및 malondialdehyde(MDA)를 측정하여 체내 항산화상태를 두 군에서 비교하였다. 또한 지방함유 식생활상태를 조사함으로써 고혈압 환자의 지질분포와 식생활습관의 연관성을 알아보고자 하였다. 지방산은 ω-3 PUFA계 지방산, 포화지방산 및 단일불포화지방산은 두 군 간에 유의한 차이(P<0.05)를 나타내었으나, ω-6 PUFA계 지방산은 두 군 간에서 차이를 나타내지 않았다. 정상군의 ω-6/ω-3의 비율은 36.96이고 고혈압군은 14.29을 나타내었다. 비타민 A, 비타민 E 및 MDA는 고혈압군에서 통계학적으로 유의한 증가를 나타내었다. 고혈압군에서 ω-6계 지방산은 생선(r=0.541)과 달걀(r=0.470)이 양의 상관관계를 나타내었다. Numerous studies have suggested that polyunsaturated fatty acids (PUFAs)-supplemented diets may decrease cardiovascular morbidity and mortality. Especially, ω-3 fatty PUFAs may contribute beneficial effects to the treatment and prevention of dyslipidemias, arrhythmias, atherosclerosis, and hypertension. This study investigated plasma lipid profiles including total cholesterol, triglycerides (TG), LDL, HDL and antioxidant status indicative of vitamin A, vitamin E, malondialdehyde (MDA) and distribution of plasma long-chain fatty acids (C12-C24) in 28 normal subjects and 24 hypertensive patients. Also, the correlation between dietary fat intake and lipid profiles of the hypertensive patients were estimated. The distribution of ω-3 fatty PUFAs, saturated fatty acids, and monounsaturated fatty acids showed significant differences (P<0.05), but ω-6 fatty PUFAs did not show the significant difference. The ω-6/ω-3 ratio exhibited 36.96 in the normal group and 14.29 in the hypertensive patient group. The levels of vitamin A, vitamin E, and MDA were increased in the hypertensive patient group. In the hypertensive patient group, significant differences were observed indicating the positive correlation between ω-6 fatty PUFAs and dietary fish, ω-6 fatty PUFAs and egg intake.
URI
http://kumel.medlib.dsmc.or.kr/handle/2015.oak/11598
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3. 학위논문 > 1. School of Medicine (의과대학) > 박사
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