응급실 종사자의 영양섭취상태와 스트레스의 연관성

Other Titles
Association between food intake and stress in emergency room workers
Authors
이용필
Issue Date
2019-02
Abstract
응급실에는 의사, 간호사, 응급구조사 등 다양한 계열의 보건의료계열의 종사자들이 교대로 근무를 하고 있다. 매우 응급한 의료 상황에 의한 스트레스와 불규칙적인 교대 근무로 인해 제대로 식사를 못하는 경우가 많아 응급실 종사자들의 건강에 문제를 초래할 수 있다. 이에 본 연구자는 응급실종사자의 직무스트레스와 음주상황을 포함한 영양섭취상태에 대해서 살펴보았다. 총 54명의 응급실 종사자에게 영양섭취조사와 직무스트레스와 음주에 대한 설문을 시행하였다. 영양섭취조사는 24시간 회상법으로 얻은 1일간의 음식섭취자료를 CAN-Pro 2.0으로 분석하여 탄수화물을 포함한 영양소별 섭취량을 측정하였다. 그 결과 응급실종사자는 하루에 평균 1,468 kcal만 섭취하였으며, 대부분의 영양소섭취량이 정상 기준 보다 낮았다. 문제음주는 40점 만점에 7.80으로 기존 자료에 비해 낮게 나타났으며 위험수준 이상도 17명(31.5%)에서만 나타났다. 직무스트레스는 62.08으로 기존자료에 비해 매우 높게 나타났다. 이 결과는 성별이나 종사자군(의사, 간호사, 응급구조사) 사이에 유의한 차이를 보이지 않았다. 영양소별로 나누어 분석을 해본 결과, 음주량이 많을수록 지질의 섭취량이 많았다. 또한 스트레스 지수는 티아민과 판토텐산의 섭취와 반비례하였다. 다른 영양소섭취는 음주나 스트레스 상태와 연관성을 보이지 않았다. 본 연구를 통해 응급실종사자가 스트레스를 매우 심하게 받으며 충분한 영양분을 섭취하지 못한다는 결과를 알 수 있었다. 또한 스트레스와 음주 상태에 따라 특정 영양소의 섭취량이 달랐다. 이를 바탕으로 응급실 종사자가 건강한 신체 상태로 의료행위를 할 수 있도록 유도하고, 음주와 스트레스를 줄일 수 있도록 해야 하겠다.
In the emergency room, various health care workers. Stress caused by a emergent situation and improper diet due to irregular shift work can cause health problems for them. Therefore, I investigated the occupational stress of the emergency workers and their nutritional status including drinkings. A total of 54 emergency workers were surveyed on nutrition, occupational stress and drinking. Nutrient intake was measured by CAN-Pro 2.0, using 24-hour recall method. Average calory intake (1,468 kcal) and nutrient intake were lower than normal level. Problem drinking rate (7.80/40) was lower than existing data. The occupational stress score (62.08) was significantly higher than previous data. These results did not show any differences between sex or working groups. A correlation analysis showed that the intake of lipid was higher as the amount of drinking increased. The stress index was inversely correlated to the intake of thiamine and pantothenic acid. The results showed that emergency workers were very stressed and could not consume enough nutrients. And, the intake of specific nutrients varied according to stress and drinking status. In conclusion, it is necessary to guide the emergency workers to perform medical activities in a healthy physical condition, and to reduce drinking and stress.
URI
http://kumel.medlib.dsmc.or.kr/handle/2015.oak/41643
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3. Thesis (학위논문) > 1. School of Medicine (의과대학) > 석사
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http://dcollection.kmu.ac.kr/common/orgView/000000117638
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