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일부 한국인에서 환자-대조군 연구에 의한 위암 관련 요인

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Author(s)
이영희이충원이희자이미영전종찬손수상
Publication Year
2000
Abstract
A hospital case-control study was initiated to investigate stomach cancer-related variables in some Koreans November 1996 to December 1998. The cases were selected from inpatients admitted to department of general surgery of Dongsan Hospital, Keimyung University to have gastrectomy for the first time and to whom controls were individually matched from the same hospital. The face-to-face interview was administered by one trained interviewer before patients underwent surgery. One hundred sixty seven cases and 324 controls were analyzed in the final analysis. After univariatc conditional logistic regression, multiple conditional logistic regression with backward elimination started with variables having P less than 0.20. The variables increasing the risk were number of siblings, onion, excessive salt or soybean sauce use, and past history of gastritis or peptic ulcer. However, consumption of fresh fruits, green onion and garlic, and all kinds of stew, and years since last gastric endoscopy appeared to decrease the risk. Drinking, all kinds of vegetables, tofu, duration of refrigerator use and frequency of UGI were marginally statistically significant. These results suggested that stomach cancer-related variables in Korea are consistent with other studies, however onion, all kinds of stew, and variables related with screening behaviors merit further studies.
우리 나라에서 위암과 관련된 요인을 찾아내어 위암의 예방을 위한 기초자료로 사용하기 위해서 계명대학교 동산병원에 위암 수술을 위해 입원한 환자들을 대상으로 환자-대조군 연구를 시행하였다. 1:2로 개인별 짝짓기로 대조 환자를 선정하여 한 사람의 면담자가 환자가 수술을 받기 전에 자료 수집을 시행하였으며 기간은 1996년 11월부터 1998년 12월까지 였다. 총 167명의 환자와 324명의 대조 환자가 최종 분석에 사용되었다. 먼저 univariate conditona! logistic regression 분석을 실시한 후 P값이 0.20 이하인 변수들을 골라 multivariate conditional logistic regression을 실시하였으며 위암과 관련된 중요한 변수는 backward elimination 방법으로 설정하였다. 최종 모형에 선정된 변수로 위암의 위험을 증가시키는 변수는 형제 수, 양파 소비, 식사 때 소금이나 간장 사용, 위염 또는 위궤양의 과거력 등이었으며, 감소감소시키는 요인으로 작용하는 변수는 신선한 야채, 파 및 마늘, 찌개류, 위내시경을 받은 년수 둥이었다. 경계선 유의성을 나타낸 변수로 위암의 위험을 증가시키는 변수는 두부,상부위장관조영술 횟수 등이었으며,감소시키는 변수는 음주, 채소류, 냉장고 사용 기간 등이었다. 이러한 결과는 우리 나라에서 위암과 관련된 변수가 국내외에서 발표된 것과 일치하나,양파 및 찌개류 섭취, 위암선별검사와 관련된 행동 등은 추후 연구가 필요함을 시사해 준다.
Alternative Title
Stomach Cancer Related Variables by Case-control Study in Some Koreans
Department
Dept. of Preventive Medicine (예방의학)
Dept. of Surgery (외과학)
Publisher
School of Medicine
Citation
대한보건연구, Vol.26(4) : 484-496, 2000
Type
Article
ISSN
1738-3897
URI
http://kumel.medlib.dsmc.or.kr/handle/2015.oak/38663
Authorize & License
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