한국인에서 Kir6.2 다형성과 체지방 분포
- Author(s)
- 박채린
- Issued Date
- 2007-06
- Abstract
- 비만은 에너지소비, 음식 섭취량 및 신체활동 등의 상호작용으로 발생하며 각각의 요소들은 유전자의 영향을 받기도 한다. 현재까지 알려진 비만관련 유전자는 200여가지 이상이며, 이중 Kir6.2 은 췌장 ß-세포의 KATP 채널 구멍을 둘러싸는 요소로, 이곳의 변이는 ATP에 대한 K 채널의 능력을 감소시켜 인슐린 분비능을 감소시키고, 결국 2형 당뇨에 걸리기 쉽게 된다. 또한 2형 당뇨와 비만과의 관계도 잘 알려져 있는데, 이에 한국인에서 Kir6.2 변이인 E23K Kir6.2 다형성과 비만과의 관계와 혈당 및 혈중 지질과의 관계에 대해서 알아보고자 한다.
2004년 3월부터 200년 12월까지 계명대학교 동산의료원 비만클리닉과 건강증진센타를 방문한 환자 중 본 연구에 동의한 164명을 대상으로 하였다. Kir6.2 변이는 PCR을 통해 시행하였고, 대상군은 E/E, E/K,K/K 변이 세 그룹으로 나누었다. 혈중 CRP, 혈당, 인슐린, 렙틴, 지질치를 측정하였고, DEXA를 이용해 총체지방량을 측정하였으며, 복부지방량은 복부CT를 이용하여 촬영한 후 내장된 프로그램을 이용하여 계산하였다. BMI, 허리둘레, 엉덩이둘레도 측정하였다.
E/E, E/K, K/K 변이는 각각 24, 79, 61명이었고, 이들의 분산분석 결과 K/K 변이는 E/E 야생형군에 비해 복강지방(p=0.045), 총콜레스테롤(p=0.007)과 유의한 상관성을 보였다. 그러나 인슐린, 렙틴, 혈중지질측정치, 피하지방과는 유의한 관련성을 보이지 않았다.
Kir6.2 E23K 다형성에 따른 신체계측지수의 차이는 복강지방과 총콜레스테롤에서 유의하였고, BMI, 허리둘레, 체지방량과는 유의하지 않았다.
Obesity is cased by interactions of energy consumption, amount of food intake, physical activity and etc, and these elements are influenced by genetic factors. Genetic chromosomal regions which have been known by now are over 200. One of these is Kir6.2 which forms the pore region of KATP channel, and genetic variation of which may result in altered b-cell electrical activity, insulin secretion, glucose homeostasis, and increased susceptibility to type-2-diabetes. The relationship between type 2 diabetes and obesity is well known, thus we are to examine the relationship between Kir6.2 E23K polymorphism and obesity or obesity-related factors in Korean.
A total of 164 patients who visited Dongsan medical center obesity clinic and health promotion center from March 2006 to March 2007 were enrolled in the study. Screening for Kir6.2 polymorphism carried out by PCR-RFLP analyses. We divided this group into three groups E/E, E/K, K/K. Serum lipid and blood glucose were measured by and autoanalyzer. BMI, visceral fat amount, subcutaneous fat, total fat mass were measured by DEXA.
The numbers of E/E, E/K, K/K polymorphic patients are 24, 79, 61 each. The results of ANOVA analysis is that K/K polymorphic groups have more visceral fat amount(p=0.045) and higher total cholesterol levels(p=0.007) than E/E polymorphic group.
There were significant relationship between visceral fat amount and Kir6.2 E23K polymorphism, and between total cholesterol and Kir6.2 E23K polymorphism.
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