청소년 대상의 현미-채식 급식 프로그램이 주관적 건강상태, BMI 및 혈액지표에 미치는 효과
- Author(s)
- 문경자; 김혜영
- Keimyung Author(s)
- Kim, Hye Young; Moon, Kyoung Ja
- Department
- Dept. of Nursing (간호학)
- Journal Title
- 한국산학기술학회논문지
- Issued Date
- 2015
- Volume
- 16
- Issue
- 11
- Keyword
- BMI; Brown rice; Health status; Hematological parameter; Vegetable
- Abstract
- This study aimed to identify the effect of brown rice-vegetable school meals program on the subjective
health status, BMI and hematological parameters of high school students. This is a single group pre-post study design
that includes 17 high school boys and 18 high school girls. Students were catered for lunch and dinner with brown
rice and a vegetarian diet for 12 weeks at the school. The collected data on subjective health status, BMI levels and
hematological parameters were measured in pre and post, and changes were compared by paired t-test. Subjective
health status of the participants has improved and BMI was reduced. Blood Hct, Hb, Hct, total protein and albumin
have also been reduced. Ca and triglyceride levels decreased in females. However, all levels were reduced within the
normal range. These results show that brown rice-vegetable intake of high school students reduces weight and helps
them prevent from acquiring cardiovascular diseases in adulthood through the reduction of serum triglyceride and
in practicing healthy eating habits.
본 연구는 청소년 대상으로 현미와 채식 급식을 제공하여 주관적 건강상태, BMI, 혈액학적 지표들의 변화를 알아보
기 위한 단일군 실험설계 연구이다. 연구대상자는 현재 고등학교에 재학 중인 17명의 남학생과 18명의 여학생이었다. 12주간
학교 급식으로 대상자들에게 현미와 채식 식단을 점심과 저녁에 제공하였으며, 프로그램 적용 전후 설문조사와 혈액검사를
통해 자료를 수집하였고, 수집된 자료는 paired t-test로 차이검증 하였다. 12주후에 대상자들은 주관적 건강상태가 좋아졌으
며, BMI는 감소하였고, 혈액 소견 중에 Hct, Hb, Hct, total protein과 albumin은 감소하였으며, 여학생 군에서는 Ca과
triglyceride level도 유의하게 감소하였다. 하지만 감소된 모든 수치는 정상범위 내였다. 이러한 결과는 청소년기 때 현미와
채식 식단은 건강한 식습관 형성을 통해 체중을 감소시키고, 성인기의 뇌심혈관계 질병들을 예방하는데 도움이 될 것이다.
- 공개 및 라이선스
-
- 파일 목록
-
Items in Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.