마늘 에탄올 추출물의 이화학적 특성에 대한 추출조건의 모니터링
- Author(s)
- 이진만; 차태양; 김성호; 권택규; 권중호; 이상한
- Keimyung Author(s)
- Kwon, Taeg Kyu
- Department
- Dept. of Immunology (면역학)
- Journal Title
- 한국식품영양과학회지
- Issued Date
- 2007
- Volume
- 36
- Issue
- 9
- Keyword
- garlic; response surface methodology; effective ingredients; antioxidant; ethanol extract
- Abstract
- This study was carried out to find the optimal conditions for the extraction of the effective ingredients based on central composite by monitoring the extraction characteristics of each ingredient with a response surface methodology. The optimal condition for the effective component alliin was extract temperature of 60.86℃, extract time of 3.77 hr, and ethanol concentration of 50.68%, and that for allicin was 65.11℃, 2.79 hr, and 13.62%, respectively, with the maximum extraction of 16.72 mg%. The maximum value of extracted total phenolics was 16.72 mg%, the optimal condition for electron donating ability was 93.35℃, 3.22 hr and 10.38%. The optimal conditions for pH 1.2 and 3.0 nitrite?scavenging ability was extract temperature of 79.77℃ and 76.46℃, extract time of 3.22 hr and 3.31 hr, and the ethanol concentration of 10.38% and 1.12%, respectively. With this optimal condition, the obtained maximum values for nitrite?scavenging activities at pH 1.2 and 3.0 were 94.85% and 63.22%, respectively.
마늘은 향신료로서 역할뿐만 아니라 생체기능을 조절하는 유용한 성분을 함유하고 있어서 건강 유지에 유익한 식품으로 알려져 있다. 따라서 본 연구에서는 마늘을 가공식품 소재로 활용하기 위하여 중심합성계획에 의한 반응표면분석법을 이용하여 마늘의 유효성분 함량을 다량 추출할 수 있는 최적추출조건을 모니터링하였다. Alliin 함량은 추출온도 60.86℃, 추출시간 3.77 hr, 에탄올 농도 50.68%에서 최적이었고, allicin은 추출온도 65.11oC, 추출시간 2.79 hr, 에탄올 농도 13.62%에서 최대값 8.23 mg%로 예측되었다. 총 페놀성 화합물 함량은 최대값 16.72 mg%로 예측되었으며 이 때 추출조건은 추출온도 93.35℃, 추출시간 3.22 hr 및 에탄올 농도 10.38%로 나타났고, 전자공여능은 추출온도 82.64℃, 추출시간 2.88 hr 및 에탄올 농도 0.43%에서 최적이었다. pH 1.2 및 3.0 아질산염 소거능은 추출온도 79.77℃, 76.46℃, 추출시간 3.22 hr, 3.31 hr 및 에탄올농도 10.38%, 1.12%일 때 최대값은 94.85%, 63.22%이었다.
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