반응표면분석에 의한 천마의 건조조건 모니터링
- Author(s)
- 김성호; 김인호; 강복희; 이상한; 권택규; 이진만
- Keimyung Author(s)
- Kwon, Taeg Kyu
- Department
- Dept. of Immunology (면역학)
- Journal Title
- 한국식품저장유통학회지
- Issued Date
- 2006
- Volume
- 13
- Issue
- 6
- Keyword
- Chunma; Drying condition; Physicochemical properties; Response surface methodology
- Abstract
- The Chunma (Gastrodia elata Blume) requires a simple pre-treatment, due to inconvenience or preservation, toxicities, and pungencies in intact state. Various drying conditions were examined to establish the physicochemical properties of Chunma by the response surface methodology (RSM). Weter activity and total phenolic acid contents of Chunma dried extracts were optimal at 79.56 ∘ C 79.56∘C and 79.64 ∘ C 79.64∘C for 7.17 hr and 8.74 hr, respectively, for their characteristics. Electron-donating ability and nitrite-scavenging activity were optimal at 79.79 and 7.99 ∘ C 7.99∘C for 8.57 and 8.07 hr. We generated a regression equation for each variable and then superimposed the optimal condition in acquiring values for each frying process factor, physicochemical properties, resulting in that the optimal drying condition was at 75∼80 ∘ C 75∼80∘C for 8∼9hr 8∼9hr .
천마를 채취한 그대로 이용하는 데에는 생체 보존에 따른 불편, 독성 그리고 자극성 등의 부작용으로 간단한 전처리 과정이 필요하다. 따라서 본 연구에서는 천마를 이용한 가공제품의 개발을 위한 전처리 과정 중 건조 조건별로 천마의 이화학적 특성을 반응표면 분석법으로 모니터링하여 최적 건조조건을 설정하였다. 천마 건조물의 수분활성도는 건조온도 79.56 ∘ C 79.56∘C , 건조시간 7.17 hr에서 가장 높은 간을 나타내었고, 총 페놀성 화합물 함량은 79.64 ∘ C 79.64∘C , 8.74hr에서, 전자공여능은 79.79 ∘ C 79.79∘C , 8.57 hr에서 최대값을 나타내었으며, 아질산염 소거능(pH 1.2)은 건조온도 79.99 ∘ C 79.99∘C , 건조시간 8.07hr에서 각각 최고의 이화학적 특성을 나타내는 것으로 예측되었다. 천마 건조물의 이화학적 특성을 고려한 최적 건조조건 범위는 건조온도 75∼80 ∘ C 75∼80∘C 와 건조시간 8∼9hr 8∼9hr 으로 각각 나타났다.
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