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반응표면분석법을 이용한 프로폴리스의 에탄올 추출조건 최적화

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Author(s)
김성호김인호강복희이경희이상한이동선김소미허상선권택규이진만
Keimyung Author(s)
Kwon, Taeg Kyu
Department
Dept. of Immunology (면역학)
Journal Title
한국식품저장유통학회지
Issued Date
2009
Volume
16
Issue
6
Keyword
PropolisEthanolResponse surface methodologyFlavonoidExtract
Abstract
A central  composite design was used to optimize extraction of propolis materials using  ethanol. The independent variables in extraction experiments were ethanol  concentration (50, 60, 70, 80, 90%, v/v) and extraction time (1, 2, 3, 4, and  5 h). Higher ethanol concentration and shorter extraction time increased  total polyphenol content, but total polyphenol concentration began to  decrease when ethanol concentration was higher than 80% (v/v). Ethanol  concentration was more important than extraction time in optimization of  total polyphenol content in propolis extracts. Electron-donating ability  increased with ethanol concentration and shorter extraction time, with  ethanol concentration being of greater significance. Antioxidant ability in  extracts was optimal at an ethanol concentration of 65 - 75% and with an  extraction time of 2.2 - 3.6 h. Nitrite-scavenging ability was increased with  use of higher ethanol concentration and shorter extraction time. Total  flavonoid content was maximized with an ethanol concentration of 68 - 82% and  an extraction time of 2.4 - 3.7 h. Total flavonoid content was affected by  both ethanol concentration and extraction time. By superimposition of contour  plots, an ethanol concentration of 72 - 82% and an extraction time of 2.2 -  3.3 h were optimal for preparation of propolis extracts.
본 연구에서는  프로폴리스의 다양한 효능을 이용한 식품 소재 개발을 위해 반응표면분석을 이용하여 프로폴리스의 에탄올 추출농도(50, 60, 70, 80,  90%)와 추출시간에 따른 항산화능, 플라보노이드 등의 품질특성을 조사하였다. 총 페놀성 화합물 함량은 에탄올 농도가 높을수록 증가하다가  80% 이상에서는 감소하는 것으로 나타났으며, 추출시간보다는 에탄올 농도에 더 큰 영향을 받는 것으로 나타났다. 추출물의 전자공여능은 에탄올 농도가 높을수록, 추출시간이 짧을수록 전자공여능이 증가하였으며, 추출시간보다는 에탄올농도에 더 큰 영향을 받는 것으로 나타났다. 항산화능이 가장 높은 범위는 에탄올 농도 65~75%, 추출시간 2.2~3.6시간이었다. 추출물의 아질산염소거능은 에탄올농도가 높을수록 증가하였고, 추출시간이 짧을수록 증가하는 경향을 나타내었다. 총 플라보노이드 함량은 에탄올 농도 68~82% 및 추출시간 2.4~3.7시간 범위에서 최대 함량을 나타내었으며, 에탄올 농도 및 추출시간 모두에 영향을 받는 것으로 나타났다. 에탄올 농도, 추출시간에 따른 반응표면을 superimposing하여 얻은 프로폴리스의 최적 추출조건의 범위는 에탄올 농도 72-82%, 추출시간 2.2-3.3시간 범위인 것으로 나타났다.
Alternative Title
Optimization of Ethanol Extraction Conditions from Propolis (a Bee Product) Using Response Surface Methodology
Keimyung Author(s)(Kor)
권택규
Publisher
School of Medicine
Citation
김성호 et al. (2009). 반응표면분석법을 이용한 프로폴리스의 에탄올 추출조건 최적화. 한국식품저장유통학회지, 16(6), 908–914.
Type
Article
ISSN
1738-7248
URI
https://kumel.medlib.dsmc.or.kr/handle/2015.oak/37136
Appears in Collections:
1. School of Medicine (의과대학) > Dept. of Immunology (면역학)
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