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식품 단백질 유발성 직결장염에서 식품 특이 IgE 항체 검사의 임상적 의의

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Author(s)
송정윤강유나김재룡황진복Jeong-Yoon SongYu-Na KangJae Ryong KimJin-Bok Hwang
Keimyung Author(s)
Hwang, Jin BokKang, Yu NaKim, Jae Ryong
Department
Dept. of Pediatrics (소아청소년학)
Dept. of Pathology (병리학)
Dept. of Laboratory Medicine (진단검사의학)
Journal Title
대한소아소화기영양학회지
Issued Date
2008
Volume
11
Issue
1
Abstract
Purpose: The aim of this study was to determine the clinical significance of food-specific IgE antibody tests in detecting triggering antigens in food protein-induced proctocolitis (FPIPC).
Methods: Between February 2006 and May 2007, data from 16 consecutive FPIPC patients that underwent MAST and Uni-CAP tests on initial visits, were reviewed. The endoscopic criterion used for establishing a diagnosis of FPIPC was an increase in the number of eosinophils in the lamina propria (≥60 per 10 high power fields). Offending foods were suspected clinically based on elimination and challenge testing to mother or patient diets with the following five highly allergenic foods: dairy products, eggs, nuts and soybean, fish and shellfish, and wheat and buckwheat. We compared the results of initial MAST or Uni-CAP tests with clinically suspected offending foods.
Results: For the 16 FPIPC patients, MAST tests showed positive results in 2 patients (12.5%), and Uni-CAP tests showed positive results in 3 patients (18.8%). Through clinical elimination and challenge, the 33 offending foods were identified: 7 fish and shellfish (21.2%), 6 eggs (18.2%), 6 wheat and buckwheat (18.2%), 4 dairy products (12.1%), 3 soybean (9.1%), 3 pork (9.1%), 2 nuts (6.1%), 1 beef (3.0%), and 1 mushroom (3.0%). Clinically suspected offending foods and MAST and Uni-CAP test results were found to be correlated in 1 patient (6.7%) each.
Conclusion: Food specific IgE antibody tests are inappropriate for predicting offending foods in FPIPC. Clinical food elimination and challenge testing provide useful means of detecting offending foods.
목 적: 식품 단백질 유발성 직결장염(food proteininduced proctocolitis, FPIPC)은 영아기에 모유 수유아에서 호발하는 식품 알레르기 질환으로 식품 알레르기의 비-IgE 매개형으로 분류되고 있다. FPIPC의 유발 원인 식품을 예측할 수 있는 식품 특이 IgE 항체 검사의 임
상적 의의를 알아보고자 한다.
방 법: 2006년 2월부터 2007년 5월까지 진단된 16예를 대상으로 하였다. 선홍빛, 소량의 혈변, 정상 배변 및 성장 등의 임상 상황과 직장 조직 생검에서 호산구 침윤이 10개의 고배율시야당 60개 이상일 때 FPIPC로 진단하였다. 진단 후 모체나 환자의 식단에서 5가지 식품(유제품, 계란, 콩 및 견과류, 밀가루, 어패류)을 4일간 제거 후 증상의 호전을 보이면 식단에 단계적으로 유발 시험을 시행하여 증상 유무로 유발 식품을 판단하고, 내원 당시 시행된 알레르기 MAST 및 Uni-CAP 검사와 비교 분석하였다.
결 과: FPIPC 환자는 16예(남:여, 10:6)로 진단 당시 연령은 생후 1∼13개월이었다. 알레르기 MAST에서 특정 식품에 양성을 보인 경우는 2예(12.5%)였으며, Uni-CAP에서 양성을 보인 경우는 3예(18.8%)였다. 유발 시험을 통하여 혈변의 원인으로 확인된 식품 건수는 총 33건으로 어패류 7건(21.2%), 계란 6건(18.2%). 밀가루 6건(18.2%), 유제품 4건(12.1%), 콩 3건(9.1%), 돼지고기 3건(9.1%), 견과류 2건(6.1%), 쇠고기 1건(3.0%), 버섯 1건(3.0%)이었다. 알레르기 MAST 양성 혹은 Uni-CAP 양성과 증상 관련 식품이 일치하는 경우는 각각 1예(6.7%)에서 관찰되었다.
결 론: FPIPC에서 식품 특이 IgE 항체 검사인 알레르기 MAST와 Uni-CAP은 관련 식품에 대한 진단적 예측 지표로는 부적합한 것으로 판단되며, 모체 혹은 환자의 식단에서 식품 제거 및 유발 시험이 관련 원인 식품을 추정해 낼 수 있는 임상 수기로 판단된다.
Alternative Title
Clinical Significance of Food-specific IgE Antibody Tests in Food Protein-induced Proctocolitis
Keimyung Author(s)(Kor)
황진복
강유나
김재룡
Publisher
School of Medicine
Citation
송정윤 et al. (2008). 식품 단백질 유발성 직결장염에서 식품 특이 IgE 항체 검사의 임상적 의의. 대한소아소화기영양학회지, 11(1), 36–41.
Type
Article
ISSN
1229-0114
URI
https://kumel.medlib.dsmc.or.kr/handle/2015.oak/39318
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