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황색포도상구균의 Methicillin에 대한 Tolerance 현상

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Author(s)
박종욱전도기하대유
Keimyung Author(s)
Park, Jong WookChun, Do ki
Department
Dept. of Immunology (면역학)
Dept. of Microbiology (미생물학)
Journal Title
대한화학요법학회지
Issued Date
1992
Volume
10
Issue
1
Abstract
Susceptibility and tolerance of 40 clinical of Staphylococcus aureus to methicillin (Mt) were tested by broth dilution susceptibility test and time killing curves to estimate frequency of tolerance and evaluate the effect of bacterial growth phase and compositions of media on the expression of tolerance of organisms.
In the tests using stationary-phase culture(SPC) and Mueller-Hinton broth(MHB) supplemented with 0.3% yeast extract(MHBY), 36 clinical isolates were susceptible to Mt. Thirty two (89%) of 36 isolates of Mt-susceptible S. aureus(MSSA) were tolerant to Mt after 24hr of incubation, but none of methicllin resistant S. aureus showed tolerance to Mt. Survivals of tolerant MSSA were high at high conentrations of Mt. However, the survivors were not resistant to Mt. and survival rates were decreased after 48hr of incrubation.
Ability of tolerance expression were varied by culture phase of oraganism and media used. SPC didn't show tolerance in the MHBY supplemented with sodium dexycholate, and nutrient broth(NB), however, in the MHB, MHBY, NB supplemented with NaCl(2%)-and cation(Ca,50㎎/ℓ;Mg, 25㎎/ℓ)-supplemented MHB(CSMH), it showed typical tolerance to Mt. The most effective medium on the expression of MSSA was CSMH, in which killing of oraganisms at high concentrations of Mt(512-256㎍/㎎)was delayed to 72hr of incubation. Log-phase culture showed tolerance only in the CSMH, and the ingredients of this media, NaCl is the strongest inducer of tolerance.
황색포도상구균의 methicillin(Mt)에 대한 감수성과 내약성 실태를 파악하고, 이 균의 Mt 내약성 표현에 영향을 미치는 요소들을 규명하기 위하여 액체배지희석법에 의한 항균제감수성검사 및 균생존율검사를 실시하여 그 결과를 보고하는 바이다.
1. 정균기배양균 (stationay-phase culture, SPC)을0.3% yeast extract를 첨가한 Mueller-Hinton broth (MHB) 배지(MHBY)에 접종하여 실험한 결과, 40주 중 Mt에 감수성인 균(Mt-susceptible S.aureus, MSSA)은 36주 였고 이중 32주에서 Mt 내약성이 나타났으며, Mt 내성균은 4주로 이들에서는 내약성이 나타나지 않았다.
2. 배양 24시간 때의 내약성균주둘의 균생종율은 Mt 온도가 높아질수록 증가하는 양상을 보였으나 생존균들은 모두 모세포와 같이 Mt에 감수성이었으며, 배양 48시간 이후에는 균생존율이 현저히 저하되어 이러한 내약성이 나타나지 않았다.
2.균의 내약성 표현 정도는 균의 발육상 및 사용배지에 따라 다양하게 변화함을 알수 있었다.
정균기 배양군은 nutrient broth(NB)나 sodium dexycholate를 첨가한 MHBY 배지에서는 내약성이 나타나지 않았으나, MHB, MHBY, 식염(2%)을 첨가한 NB배지, 또는 cation(Ca, 50㎎/ℓ;Mg, 25㎎/ℓ)과 NaCl(2%)를 첨가한 MHB 배지(CSMH)에서는 내약성이 나타났으며 이중 CSMH를 사용한 경우에 균의 내약성표현이 가장 현저 하였다.
대수증식기 배양균은 CSMH배지에서만 내약성이 나타났으며 이 배지 성분 중 균의 생존을 연장 시키는 주요소는 식염이었다.
Alternative Title
Tolerance Phenomenon of Staphylococcus aureus to Methicillin
Keimyung Author(s)(Kor)
박종욱
전도기
Publisher
School of Medicine
Citation
박종욱 et al. (1992). 황색포도상구균의 Methicillin에 대한 Tolerance 현상. 대한화학요법학회지, 10(1), 78–93.
Type
Article
ISSN
1225-7850
URI
https://kumel.medlib.dsmc.or.kr/handle/2015.oak/39994
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